Mi az a Segítő Pakk?

Az otthoni izoláció különös nehézséget jelent különböző élethelyzetekben.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központ Szociális Design Kutatócsoportja által létrehozott MOME SEGÍTŐ PAKKOK IZOLÁCIÓRA olyan fizikai csomagok, amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközöket és holmikat tartalmaznak különleges segítséget nyújtva az előttünk álló időszakhoz.

Tegyünk embertársainkért!

A weboldalon a Segítő Pakkok tartalmának és összeállításának leírásai, valamint otthoni elkészítésre optimalizált egyedi tervek letölthető útmutatói találhatók.

A társadalmi szolidaritás jegyében kis energiaráfordítás árán a pakkok összeállításával és átadásával bárki segítheti a környezetében élőket, családtagjait és mindazokat a hátrányos helyzetű közösségeket, akiknek kifejezetten szükségük van a támogatásra.

A Pakkok és a bennük található használati útmutatók összeállítása szakemberek bevonásával történt. Előképül a MOME fenntarthatósággal foglalkozó kutatói által korábban fejlesztett Bódva Pakk csomag rendszere, a finn baby box kezdeményezés, illetve a karácsonyi cipősdoboz ajándék-kampány szolgáltak.

Az első MOME Segítő Pakk a Baba Pakk, amely a csecsemőgondozásra fókuszál.

További Segítő Pakkok fejlesztésén dolgozunk. A csomagok elérhetőségéről kapcsolatos friss információkkal ezen a weboldalon lesznek elérhetőek a későbbiekben.

Egy újszülött érkezése a családba rengeteg változást eredményez, melyekre sokszor nehéz felkészülni, különösen egy előre nem várt izoláció idején. A jelen helyzetben az újszülöttek fogadásának tárgyi feltételei is akadályokba ütköznek, a személyi higiénia fontossága megnő, illetve a védőnői látogatások által biztosított fontos és nélkülözhetetlen tanácsadás is nehezített. A ‘BABA PAKK IZOLÁCIÓRA’ egy olyan csomag, amely az újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, megkönnyíti a szülés utáni első három hónapon.

Az itt található ötleteket, információkat, szabásmintákat bárki letöltheti, aki segíteni szeretne azokon a családokon, akik például első gyermeküket várják ebben a bizonytalan időszakban és szükségük lenne kelengyére. A felsorolt tárgyak egy része viszonylag könnyen beszerezhető, otthon található alapanyagokból összeállítható, könnyen fertőtleníthető.

A Gondos Pakk a 65+ generációnak szól. A fennálló helyzetben ez a korosztály különösen kitett szituációban van, mivel az eddigi információk alapján a COVID-19 vírus számukra a legfenyegetőbb. Ez a csomag a nekik való segítségnyújtás érdekében jött létre. Sok idősebb ember nem rendelkezik széles vagy akár szűkebb családi/baráti hálóval, ezért ők még inkább veszélyeztetettek. A számukra tervezett csomag olyan tárgyakat, eszközöket tartalmaz, amelyek az izolációban felmerülő legfőbb igényeket segít kielégíteni.

A csomag fő fókuszában a higiénia és fertőtlenítés áll. Emellett a doboz javasolt további tartalmai az egészségmegőrzés, a napi rutin, a szabadidős tevékenységek köré szerveződnek és további eszközöket tartalmaznak, amelyek örömet okozhatnak, esetleg valamelyest feledtetik ezt a nem könnyű izolált helyzetet.

A MOME Segítő Pakkok sorában a Kreatív Pakk az izoláció eltérő megjelenési formáira, minőségeire és célcsoportjaira reagál.

A Kreatív Pakk fókuszában a játszva tanulás élménye áll és a 8-12 éves korosztály fejlesztésére, támogatására koncentrál. A csomag egyszerre célozza azokat a családokat, akik inspirációt gyűjtenek a nyári szünet minél változatosabb eltöltéséhez, illetve azokat, akik erőforrásaikhoz mérten keresik az alternatív kreativitásfejlesztő megoldásokat gyermekeik számára.

A távolságtartás időszakában a szülőket kihívások elé állította iskolás korú gyerekeik figyelmének lekötése és kreativitásának fejlesztése a kötelező napi rutin és a tanulási kötelezettségek mellett. Az izolációt nehezítette a fizikai aktivitások lehetőségének beszűkülése is.

A Kreatív Pakk egy olyan csomag, amely játékos alternatívát kínál az iskolai szünet napjainak kitöltésére. A csomagban háromféle játék található, amelyek főleg a finommotorikus képességeket, a kézügyességet, a téri gondolkodást, és a memóriát fejlesztik a 8-12 éves korosztály körében.

A MOME A/4 Építőjáték a a kreatív építkezés fortélyaival ismerteti meg a gyerekeket, a papír mint építőelem és pár egyszerű, otthon is megtalálható alapanyag felhasználásával, amelyek segítségével akár saját univerzumok is létrehozhatók. Emellett letölthető az A/4 Memória játék amivel az állatvilággal kapcsolatos biológiai tudás és jártasság gyakorolható. Az A/4 Geometria játékkal pedig a térlátás, a térbeli alakzatok felismerése és formázása fejleszthető.
A csomagban található ötletek megvalósításához szükséges eszközök könnyen beszerezhetők, illetve a háztartások nagy részében fellelhetők.

Az alábbi videóban bemutatjuk, hogyan lehet elkészíteni egy izgalmas kocka világot a MOME A/4 Építőjáték segítségével.

Partnereket keresünk

Keressük azokat a magánszemélyeket, vállalkozásokat, vállalatokat, akiket érdekel a Pakkok összeállításával, létrehozásával kapcsolatos együttműködés, dologi, anyagi felajánlások vagy további partnerségi együttműködések formájában, ezáltal segítséget nyújtva azoknak az egyéneknek és családoknak, akiknek most kiemelten szüksége van a támogatásra.

segitopakk@mome.hu

Disclaimer / Nyilatkozat

A jelen webhely tartalmát a lehető leggondosabban állítottuk össze. A MOME ezen a weboldalán közzétett információk, adatok, ajánlások kizárólag tájékoztató jellegűek, azok teljességéért, esetleges módosulásáért, valamint azoknak szakszerűtlen/ nem megfelelő alkalmazásával/felhasználásával összefüggésben felmerülő problémákért, hibákért, károkért a MOME-ét semmilyen felelősség nem terheli. A MOME honlapon letölthető Segítő Pakkok és a bennük ajánlatott termékek használata önkéntes és kizárólag saját felelősségre történhet. A MOME honlapon közzétett adatok, információk ajánlás jellegűek, nem helyettesítik az orvosi / védőnői konzultációt! Amennyiben a MOME weboldalon található bármely segélydoboz/termék tulajdonságával, használatával, használhatóságával kapcsolatban a weboldalon közölteknél több információra van szüksége, esetleg panasza merül fel, kérjük írjon ide: segitopakk@mome.hu. Az adott webhelyen található külső honlapokra mutató hivatkozások is tájékoztató jellegűek. A MOME nem vállal felelősséget a külső honlapokon található adatokért és információkért. A hivatkozás alatt található tartalmakra nincs befolyásunk. A jogellenes, hamis, hibás vagy hiányos tartalmakért és valamely hivatkozás alatt található tartalom használatából eredő károkért ennek megfelelően nem vállalunk felelősséget.